Fietsprogramma 2018
(2019 programma is in voorbereiding)
1e helft seizoen
Klik op de datum voor de beschrijving

We starten ons fietsseizoen met een mooie tocht door de IJsselvallei, waar we kunnen genieten van bloeiende bomen en struiken.

In het kader van 1250 JAAR DEVENTER volgen we de route, die Lebuïnus in 768 misschien (ook wel) heeft afgelegd, om in deze omgeving de bewoners te kerstenen.

De route gaat zuidwaarts. Over fraaie fietspaden en door mooie bossen. Via Epse en Dorth naar Harfsen, voor een koffiestop bij camping De Waterjuffer. Vervolgens over de Gorsselse Heide richting Joppe, om dan via Epse weer terug te gaan naar de stad.

Op verzoek een wat langere tocht.
Een afwisselende tocht voert ons door de noordelijke Achterhoek. We fietsen onder meer langs het Twentekanaal richting Laren.

Van de verdwenen spoorlijn Deventer-Ommen volgen we de route tot Wesepe. Onderweg stoppen we bij enkele nog herkenbare plaatsen waar het spoor heeft gelegen. Via Middel, Boskamp, Hoenlo en Rande terug naar Deventer.

Een langere tocht door het Sallandse coulissenlandschap, met houtwallen, beken en bossen. Even afstappen bij de V-1 lanceerplaats. Koffie bij de museum­boerderij “De Pothaar”. Over een mooi fietspad langs de Schipbeek weer terug.

Om ons te behoeden voor natte voeten bij hoge waterstanden, heeft de overheid nevengeulen laten graven langs de IJssel. Die “Ruimte voor de rivier” gaan we nu bekijken.

Langs de Bolwerksmolen door de mooie IJsselvallei naar de slotruïne Nijenbeek (1267). Dan een stop bij Bakker Bril (in de wijde regio bekend om de heerlijke lekkernijen). Na een bezoek aan het recreatiepark Bussloo weer terug naar Deventer.

Via de nieuwe fietspaden langs de IJssel fietsen we – via slot Nijenbeek – naar het historische Zutphen. Na een bezoek aan het fraaie centrum fietsen we huiswaarts, via een mooie lus door de noordelijke Achterhoek.

Met deze nieuwe route fietsen we via Diepenveen en kasteel de Haere naar Olst en Wijhe. En dan vervolgens via de binnenlanden van Salland weer terug naar Deventer.

Fiets gids

Zit het weer tegen

In geval van temperaturen boven de 30 graden, teveel regen of te harde wind wordt de rit afgelast. Raadpleeg in geval van twijfel de VVV of mail ons:

2e helft seizoen
Klik op de datum voor de beschrijving

Via een mooi fietspad langs de Douweler­kolk en de Zand­wetering, over de Cröddendijk en het Letteler­voetpad naar Lettele. Naar Erve Koerkamp, op zoek naar “de Heks”. Via Averlo, Frieswijk en Diepenveen vluchten we terug naar Deventer.

Een deels nieuwe tocht. Via Gorssel fiets je zò de rust en de ruimte van de Achterhoek in. We komen over de Gorsselse heide en langs het landhuizendorp Laren. Via Bathmen en Oude Molen terug naar Deventer

Hoe is ons mooie Sallandse landschap ontstaan? Via een landelijke route fietsen we naar het Geologie­museum aan de Eikelhofweg in Olst, waar ons e.e.a. wordt uitgelegd. Via Averlo en Frieswijk gaan we terug naar Deventer.

Naar Diepenveen, waar in 1400 het vrouwenklooster werd gesticht. ’t Werd een groot en rijk klooster, dat veel investeerde in boerderijen in de omgeving. In 1578 bezat het klooster 28 klooster­boerderijen, waarvan er nog 20 bestaan. We bezoeken één ervan.

Deze route voert ons deels over het fraaie fietspad langs het Overijssels Kanaal. We houden een koffiestop in Heeten. Daarna gaan we via de buurtschappen De Hooge Wegen, Averlo en Frieswijk terug naar Deventer.

In het kader van 1250 JAAR DEVENTER gaan we kijken wat DAVO betekent als één van de verbindende factoren voor de stad Deventer. Een verrassingstocht met meerdere gezichtspunten.

Een mooie fietstocht langs de IJssel, Zandwetering, Soest­wetering en diverse Sallandse water­gangen. We krijgen uitleg over bijvoorbeeld de werking van een vistrap en we fietsen nog een stukje langs het Overijssels Kanaal.

Vandaag steken we de IJssel over en fietsen we rond het recreatiegebied Bussloo. Door de Appense bossen gaan we richting Empe en Klein Amsterdam. Vervolgens door de mooie IJsselvallei terug naar onze hanzestad.

Deze route voert ons de stad uit, maar waarheen? Traditiegetrouw sluiten wij de zomer weer af met een fietstocht met verrassingselementen. Bent u nieuwsgierig geworden? Fiets deze tocht met ons mee en laat u verrassen.

( Dat het niet de laatste rit van het seizoen is komt door de hitte deze zomer die ons noodzaakte o.a. de tocht ‘Het verdwenen dorp’ af te lasten. Die kunt u nu op 11 oktober alsnog rijden…! )

Via een mooie route gaan we naar Fortmond. De uitkijktoren biedt een mooi beeld van de IJsselstroom en van de plek waar het kerkje van Luchere stond, dat samen met de nederzetting door het water is verzwolgen. Terug via Olst, de Eikelhof en Diepenveen.